Dutch Light Orbs

www.dutchlightorbs.nl

 

"Orbs" in tegenlicht

 

Met grote regelmaat ontvang ik foto's ter beoordeling die eenvoudig technisch te verklaren zijn. Een heel groot deel daarvan zijn foto's die in tegenlicht zijn opgenomen.

Bij het fotograferen van Orbs zou men tegenlicht beslist moeten vermijden!!! Natuurlijk leveren opnamen van zonsondergangen etc. heel mooie stemmige plaatjes op, maar de optredende lichtverschijnselen zijn in (bijna) alle gevallen toe te schrijven aan lensreflecties.
Foto's in tegenlicht opgenomen laten zich onmogelijk op het fenomeen "Orbs of lichtmanifestaties" beoordelen.

Veel foto's die ik toegestuurd krijg zijn van de ondergaande zon. Heel mooie sfeervolle en stemmige foto's, dat zeker, maar de optredende lichtverschijnselen zijn in zo goed als alle gevallen toe te schrijven aan lensreflecties.
Vaak ziet men een tweede zon, stip of vlek die zich op achtereenvolgend opgenomen foto's, lijken te verplaatsen. Men heeft dan de camera nét even iets anders gericht gehad.
Heel goed kan men dit zelf uitproberen, door met de camera in opname stand te richten op de volle maan, en dan de camera een weinig heen en weer te bewegen. De tweede "maan" zal zich dan in tegengestelde richting bewegen. Zie onderstaande voorbeeld opnamen.
Doe deze test NIET tegen de zon in, want bij de meeste camera's werkt de lens dan als brandglas, waardoor de sensor in de camera beschadigd kan worden!

 

     

 

Tegenlicht opnamen kunnen de meest uiteenlopende vormen, kleuren en patronen hebben, er zelfs futuristisch uitzien! Ik heb er fraaie staaltjes van gezien, maar zijn deze helaas technisch verklaarbaar als optische verschijnselen, veroorzaakt door reflecties in de lens. Onderstaande foto's zijn slechts een paar testopnamen, en laten de meest voorkomende kenmerken zien. De foto's zijn bedoeld als voorbeeld voor deze publicatie. Er zijn natuurlijk onnoemelijk veel meer varianten denkbaar.
Merk op dat in veel gevallen zoals hier, de diverse bolletjes in een rechte lijn liggen. Dit komt vaak voor, zeker wanneer de zon / lichtbron zelf in beeld is, maar hoeft dat niet altijd het geval te zijn.

 

   

 

   

 

   

 

Er zijn vanzelfspreken vele, vele voorbeeld foto's te geven, maar volsta ik hier met een paar basis voorbeelden. Het verschijnsel kent ontelbare varianten. Ook wanneer de zon / lichtbron niet direct in beeld is.

Belangrijk bij serieuze Orb fotografie is het NOOIT IN TEGENLICHT TE FOTOGRAFEREN!

Eenieder is welkom lichtbol foto's ter beoordeling toe te sturen, maar tegenlichtopnamen zijn helaas niet op het fenomeen te beoordelen.


 

 


Home

reacties / reactions

© Ed Vos