Dutch Light Orbs

www.dutchlightorbs.nl

 

 

In het Kernhemse Bos

 

Op 1 februari 2001, liepen we in het bos, en genoten van de pas gevallen sneeuw. We maakten foto's van een mooi bospad, vlak bij onze caravan, en van de caravan zelf.
Dit alles niet met de intentie om lichtbollen te fotograferen. Wel is bekend dat je gemoedstoestand van belang is, en reageren de lichtbollen er op. Er zijn lichtbol fotografen die die gaan dansen, zingen, etc. Allemaal dingen die je in een blijde stemming brengen.

We wisten dan ook niet wat we op de foto's zagen!

 

 

In eerste instantie zou je denken dat het hier een flitsfoto tijdens een sneeuwbui betreft.
Dat is echter niet het geval. Uiteraard had het vlak voor die tijd wel gesneeuwd, maar was dat niet het geval tijdens het maken van bovenstaande foto, evenmin bij die welke u hier onder aantreft. Als beroeps fotograaf, weet ik dat het effect van flitslicht door sneeuw gereflecteerd er enigermate op lijkt, maar er anders uitziet. Getrainde lichtbolfotografen kunnen dat onderscheid goed maken.
Vorm, diameter en helderheid geven daar inzicht in, evenals de scherpte van de randen van de wat grotere bollen. Een grotere bol zou een sneeuwvlok inhouden, die zich dichter bij de camera bevindt, en dientengevolge niet scherp afgebeeld worden. Bollen die even groot zijn zouden waar het sneeuw zou betreffen, min of meer dezelfde helderheid moeten hebben, hetgeen hier niet het geval is. Natuurlijk is de ene sneeuwvlok soms groter dan de andere, en is ook door de vorm, een verschil in helderheid mogelijk, echter niet in die mate, zoals hier zichtbaar is.
En, vast staat dat we er op gelet hebben dat het beslist niet sneeuwde. We vonden het overigens jammer dat er auto's geparkeerd stonden. De achterste auto is interessant. Het lijkt net of hij weg rijdt, maar deze stond scheef geparkeerd, en kijken we tegen da achterkant aan. De lichtbol doet vermoeden dat het een koplamp is, maar dat is het dus niet. Merk ook het "mistige" verschijnsel rechts op. Er werd niet gerookt, er reed geen auto langs, en werd tijdens het maken van de foto de adem ingehouden.

 

 

Ook bij het maken van deze foto sneeuwde het niet. Deze werd op ca 50 meter afstand van de eerste opgenomen. De grote lichtbol in het midden van het raam is geen lichtbol, maar de reflectie van de flits in de ruit.

 

 

Hier de zelfde caravan, maar nu vanuit een andere richting genomen. Ook hier werd niet gerookt, kwam geen auto langs, en werd de adem ingehouden. Deze foto is wat donkerder afgedrukt om de vorm van de  "wolk" beter weer te geven, en de lichtbollen duidelijker naar voren te doen komen. Ook hier geldt weer: Het sneeuwde niet. Overigens: De rode "bol" is een reflecterend plaatje op een paal.

Alle foto's werden direct na elkaar genomen op 1-2-2001 rond 16.30 uur.

Aanvankelijk wilde ik niet tot publicatie overgaan, omdat "ongetrainde ogen" snel geneigd zouden zijn het als "sneeuwvlokken"af te doen, maar heeft de reactie van diverse internationale lichtbol onderzoekers, me doen besluiten het toch met anderen, met u te delen.

Ed Vos            

 



Home

 

Reacties: orbs@hetnet.nl

 

(c) Ed Vos